Chinese kool

De bladeren, die het geoogste orgel zijn, liggen dicht op elkaar naast elkaar, zijn limoengroen gekleurd met witte bladaders en hebben een glad oppervlak. De groente heeft een ovale vorm en weegt 1-3 kg. De bladeren zijn georganiseerd in basale rozetten. De bloemen zijn geel en hebben een voor Brassicaceae typische gecrosslinkte opstelling, vandaar de naam Crucifereae, wat "kruis-dragende" betekent. Omdat de plant eerder wordt geoogst dan tijdens de bloei, zijn de bloemen normaal gesproken niet zichtbaar op het veld. Het ontwikkelt zich vergelijkbaar met andere bladvormende bladgroenten, bijvoorbeeld kropsla. De chronologische stadia op de BBCH-schaal zijn kieming, bladvorming, vegetatieve groei (kopvorming), het uiterlijk van de spruit die de bloemen draagt, bloei, vruchtontwikkeling, zaadrijping en veroudering. Napakool is een eenjarige plant die in het eerste jaar de generatieve periode bereikt. Het moet worden geconsumeerd in zijn vegetatieve periode, dus er is een uitdaging in de teelt om het stadium van de bloei niet te bereiken. Het stadium van bloei kan worden gestart door koude temperaturen of de lengte van de dag. Napakool reproduceert voornamelijk door allogamie. Napakool produceert meer bladeren, grotere bladeren en een hogere biomassa onder lange dagomstandigheden dan onder korte dagomstandigheden.
Bacteriële zachte rot wordt beschouwd als een van de belangrijkste ziekten van plantaardige brassica's. De ziekte is bijzonder schadelijk in een warm vochtig klimaat. De oorzakelijke organismen zijn Erwinia carotovora var. carotovora en Pseudomonas marginalis pv. marginalis. De rot-symptomen kunnen voorkomen in het veld, bij doorvoer of opslag. Bacteriën overleven voornamelijk op plantenresten in de bodem. Ze worden verspreid door insecten en door culturele praktijken, zoals irrigatiewater en landbouwmachines. De ziekte is tolerant voor lage temperaturen; het kan zich verspreiden in opslagplaatsen dichtbij 0 ° C, door direct contact en door druipen op de planten eronder. Bacteriële zachte rot is ernstiger op gewassen die te zwaar met stikstof zijn bevrucht, late stikstoftoepassingen hebben gehad of vóór het oogsten overrijp kunnen worden.

Voedingswaarde per 100 gram chinese kool

 • 13 kcal
 • 1,01 Vezels
 • 1,59 gram eiwit
 • 0,22 gram vet
 • Chinese kool

  Oorsprong chinese kool

  De eerste notatie van Napa koolteelt dateert uit de 15e eeuw in de regio Yangtze River in China. Toen verspreidde het zich naar Korea en Japan. Het begon in de 19e eeuw met de Chinese diaspora en werd verspreid naar de rest van Azië, Europa, Amerika en Australië. Tijdens de 16e eeuw werd kool voor het eerst geïntroduceerd in Amerika vanuit Europa en het aanbod van zaaigoedmateriaal uit Europa ging door tot in de Eerste Wereldoorlog. Na de blokkade van de Europese zaadvoorraad ontwikkelden de onderzoeksinstituten en mensen van de Amerikaanse overheid in de zaadhandel superieure zaadvoorraden voor elke groente gewas. Oregon en Californië waren de koolzaadproductiegebieden gedurende die tijd. Tegenwoordig wordt het over de hele wereld verbouwd en gegeten. Napa-kool kan afkomstig zijn van natuurlijke hybridisatie tussen raap (Brassica rapa subsp. Rapa) en pak-choi (Brassica rapa subsp. Chinensis). Kunstmatige kruisen tussen deze twee soorten en ook moleculaire gegevens versterkten deze suggestie.

  Meer recepten

  chinese kool
  Chinese kool
  Meer Informatie
  Chinese kool met tomaat
  Chinese kool met tomaat
  Meer Informatie
  Chinese kool met ketjap
  Pittige Chinese kool met ketjap
  Meer Informatie
  Ovenschotel met chinese koool
  Ovenschotel van Chinese kool en kerrie
  Meer Informatie

  Social Media